Nyhed

Forsvarsminister gør status på Mosul-offensiv

De danske F-16 kampfly har frem til mandag den 24. oktober deltaget i syv missioner i den igangværende offensiv mod ISIL i Mosul.

Peter Christensen
Peter Christensen
Foto: Les Kaner

Forsvarsminister Peter Christensen deltager tirsdag i et møde i Paris sammen med de øvrige forsvarsministre fra koalitionens kernelande i kampen mod ISIL.

De skal blandt andet drøfte status for offensiven mod ISIL i millionbyen Mosul i Irak.

”Mens vi står her i Paris, er koalitionen i gang med at tage Mosul af ISIL’s hænder i Irak. Vores danske F-16 kampfly støtter de irakiske styrker på landjorden i området omkring Mosul og har frem til i går fløjet syv missioner og anvendt 15 bomber til støtte for offensiven, som er i god fremdrift”, fortæller Peter Christensen fra den franske hovedstad.

Målene for de danske angreb har været ISIL’s kommunikationsfaciliteter, bygninger, køretøjer og faciliteter til fremstilling af improviserede sprængladninger.


Ny dansk stabiliseringsindsats på 300 mio. kr.
I forlængelse af offensiven mod Mosul skal forsvarsministrene på mødet også drøfte den mere langsigtede indsats i kampen mod ISIL i Irak og Syrien.

Både med fokus på tiden efter en befrielse af Mosul og i et længere perspektiv for at sikre, at den militære kampagne følges op af en stabiliserings- og humanitær indsats.

Regeringen har netop styrket indsatsen for at stabilisere Syrien og Irak med en ny regional stabiliseringspakke på over 300 millioner kroner for perioden 2016-2018.

Forsvarsministeriets bidrag i programmet går til at støtte identifikation og fjernelse af ikke-detoneret ammunition og improviserede sprængladninger gennem United Nations Mine Action Service (UNMAS) i Irak.

”Vi skal indstille os på, at kampene i Mosul by kan blive ganske hårde. Generobringen af Mosul vil være en stor symbolsk sejr og et vigtigt skridt mod at give friheden tilbage til det irakiske folk. Men det er afgørende, som vi også skal drøfte på mødet i dag, at vi fra koalitionens side også hjælper til at håndtere den humanitære situation i tiden efter Mosul, hvor vi forventer et stort antal internt fordrevne, siger forsvarsministeren”.


Stor opmærksomhed på civile tab
I koalitionen og blandt de enkelte lande er der bred enighed om, at spørgsmålet om civile tab skal tages meget alvorligt – både i planlægningen og i de konkrete operationer og opfølgningen på disse.

Emnet er særligt aktuelt i forbindelse med den igangværende offensiv mod millionbyen Mosul, hvor risikoen for civile tab forventes at være stor, når kampene rykker ind i byområderne med tæt bebyggelse.

 

Hvad bidrager Danmark med i kampen mod ISIL i Irak og Syrien?

Danmark bidrager til den globale koalition til bekæmpelse af ISIL, hvor koalitionen har en fem-sporet strategi: 1) den militære indsats; 2) stabiliseringsindsatser; 3) stoppe tilstrømningen af fremmed-krigere; 4) afskære ISIL’s finansieringskilder; 5) de-legitimering af ISIL’s brand og narrativ.

Militært støtter koalitionen bl.a. Irak gennem træning af irakiske sikkerhedsstyrker, hvor mere end 54.000 er trænet gennem de seneste to år, samt gennem rådgivning og med luftstøtte, hvor man siden efteråret 2014 har angrebet omkring 32.000 mål i Irak og Syrien.

De danske militære bidrag består af et kampflybidrag, et transportflybidrag, et træningsbidrag, et radarbidrag, et styrkebidrag omfattende specialoperationsstyrker samt stabsofficerer. I forbindelse med offensiven mod ISIL i Mosul består den danske støtte primært af ildstøtte fra de danske F-16 kampfly. Kampflyene har siden offensiven gik i gang angrebet ISIL i området omkring Mosul. Udover indsatsen over Mosul leverer det danske bidrag fortsat støtte til kampen mod ISIL andre steder i Irak samt i Syrien.

Danmark leverer også en omfattende støtte til de civile indsatser i både Irak og Syrien, herunder bl.a. til håndteringen af den humanitære situation.

Hvordan håndterer Danmark risikoen for civile tab?

Både Danmark og koalitionen tager spørgsmålet om civile tab meget seriøst. Risikoen for civile tab er dog desværre en præmis, som man må tage med i krig. Særligt når kampene skal føres i tæt bebyggede områder. Koalitionen gennemfører dog udelukkende luftangreb mod godkendte militære mål, der er udpeget efter en grundig proces, hvor man bl.a. sikrer, at risikoen for civile tab og følgeskader minimeres.

Forud for hver enkelt mission gennemføres en proces, hvor man bl.a. inddrager en række forskellige efterretningskilder. I processen indgår også det danske Mission Target Approval Authority (MTAA)-hold, herunder den danske ’red card holder’, som i sidste ende godkender dansk deltagelse i en mission. Hvis grundlaget for at gennemføre missionen ikke vurderes at være tilstrækkelig, bliver missionen ikke gennemført.

Der er ikke konstateret civile tab som følge af de danske luftangreb hidtil.