Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen II (2015-16)
Nyhed

Minister vil forebygge digitale krænkelser

Som reaktion på forårets mange historier om unge, der har fået delt nøgenbilleder og sexvideoer på nettet mod deres vilje, er en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra ungdomsuddannelserne nu klar med et etisk kodeks mod deling af krænkende materiale.

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling

Som reaktion på forårets mange historier om unge, der har fået delt nøgenbilleder og sexvideoer på nettet mod deres vilje, er en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra ungdomsuddannelserne nu klar med et etisk kodeks mod deling af krænkende materiale.

Det er minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby, der har nedsat arbejdsgruppen, som både omfatter repræsentanter for elever, lærere og rektorer.

Ellen Trane Nørby ser kodekset som et vigtigt afsæt for at få skabt en kulturændring blandt unge, når det handler om, hvad man deler på nettet.  Og det har været afgørende for ministeren, at sektoren har været med til at udarbejde kodekset og har forpligtet sig på at gå videre med anbefalingerne.

”Det er uacceptabelt og dybt krænkende, når unge oplever at få delt intime billeder og sexvideoer på nettet mod deres vilje. Det påvirker de unges trivsel og læring. Derfor er jeg rigtig glad for, at elever, lærere og ledere nu forpligtiger sig på at gøre en aktiv indsats for at forebygge det normskred, som deling af krænkende billeder blandt unge er udtryk for,” siger Ellen Trane Nørby.

For nylig viste en YouGov-måling for DR, at 22 procent af de unge ikke vil have noget problem med at videresende et nøgenbillede af en person, de ikke kender. 

”På nettet står du ikke ansigt til ansigt med den person, du krænker. Det betyder desværre, at nogle unge mister fornemmelsen for, hvor alvorlige konsekvenser digitale krænkelser har for offeret. Når det etiske kodeks kommer ud at arbejde på ungdomsuddannelserne, bør det stå klart for alle unge, at det ikke alene er umoralsk, men ofte også ulovligt, at dele intime billeder og sexvideoer uden de berørtes samtykke,” siger Ellen Trane Nørby.


Syv principper
Det etiske kodeks består af syv principper, som er afgørende for, at få skabt en god skolekultur, hvor krænkende handlinger ikke vinder indpas.

En række handlingsanvisninger gør det nemmere for elever, lærere, rektorer og forældre at forebygge og handle på sager om digitale krænkelser.

Kodekset lægger bl.a. op til, at eleverne opretter et trivselsråd, at lærerne underviser i delingsdynamikker og at lederne sørger for, at skolen har en beredskabsplan for, hvordan konkrete sager håndteres.

”Med det etiske kodeks bliver det nemmere for både elever, lærere, rektorer og forældre at droppe den berøringsangst og usikkerhed, som mange har overfor at reagere på deling af krænkende materiale på nettet. Vi sender et klart signal om, at uanset om krænkelsen er foretaget på skolen, udenfor eller på nettet, så er det en sag for skolen og dens ledelse, hvis én eller flere elever er involveret,” siger Ellen Trane Nørby.


Her er de syv principper i det etiske kodeks:

1. Vær tydelig om skolens værdier
#tydelighed og synlighed

2. Tag ansvar for jeres fællesskab – også uden for skolen
#Fælles ansvar

3. Tænk dig om, før du deler
#Deling med omtanke

4. Vær klar, når skaden er sket
#Beredskab

5. Det er faktisk ulovligt
#Strafbarhed

6. Vis respekt for den enkeltes privatliv
#Samtykke

7. Stå fast på en lige netkultur
#Ligestilling

 

Læs mere i publikationen her: