Nyhed

Sygehuspatienter skal tilbydes en patientansvarlig læge

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde har indgået en aftale med Danske Regioner i samarbejde med flere faglige organisationer og patientforeninger om en national model for patientansvarlige læger. Tanken er, at alle patienter skal tilbydes en særlig patientansvarlig læge, der tager ansvar og skaber en oplevelse af sammenhæng, tryghed og kontinuitet i behandlingen i sygehusvæsnet.

Foto: Colourbox

Flere sygepatienter oplever, at der mangler sammenhæng i deres behandlingsforløb og kan have svært ved at finde ud af, hvem der har ansvar for deres behandling.

Det gælder især patienter, som har lange eller komplicerede forløb på tværs af flere afdelinger og sygehuse og er i kontakt med mange forskellige sundhedspersoner undervejs i deres behandlingsforløb.

Det manglende overblik og oplevelsen af, at ingen rigtig tager ansvar for behandlingsforløbet, kan skabe utryghed hos den enkelte patient, der kan blive bekymret for, om der er styr på behandlingen.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde har derfor indgået en aftale med Danske Regioner, i samarbejde med flere faglige organisationer og patientforeninger, om en national model for patientansvarlige læger.

Tanken er, at alle patienter skal tilbydes en særlig patientansvarlig læge, der tager ansvar og skaber en oplevelse af sammenhæng, tryghed og kontinuitet i behandlingen i sygehusvæsnet.

Regeringen har skrevet ønsket om den patientansvarlige læge ind i sit regeringsgrundlag, og den nye aftale definerer, hvordan patientansvarlige læger skal udbredes, og hvordan lægerne og resten af sygehusvæsnet overordnet skal arbejde med den nye rolle.

”Alt for mange patienter oplever i dag, at der mangler overblik og koordination, når de bevæger sig rundt i det danske sygehusvæsen. Det skal vi gøre noget ved. Med aftalen om den patientansvarlige læge baner vi vejen for en ny kultur og organisering på sygehusene, som skaber større tryghed for patienterne. Vi skal sikre, at der altid er én person, som har styr på og ansvar for, hvad det næste skridt er i et behandlingsforløb”, siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde.

Den patientansvarlige læge er ikke altid den behandlende læge, men altså ansvarlig for at patientens behandlingsplan følges, og at der sker fremskridt.

Der er ikke tale om en vagtordning, hvor den patientansvarlige læge skal være tilgængelig døgnet rundt, men lægen koordinerer patientforløbet i tæt samarbejde med andre relevante faggrupper.

Aftalen om en national model for patientansvarlige læger er udformet i samarbejde med Overlægeforeningen, Yngre Læger, Dansk Sygeplejeråd, Danske Patienter og Kræftens Bekæmpelse.

Læs hele aftalen her:

Fakta

Regeringen og Danske Regioner blev i aftalen om regionernes økonomi for 2017 enige om at indføre patientansvarlige læger til alle patientgrupper i sundhedssystemet. Det er ligeledes skrevet ind i regeringsgrundlaget.

Den praktiske udformning af den nationale model for patientansvarlige læger afventer evalueringerne af over 20 pilotprojekter ude i regionerne, der allerede er sat i gang, og som løber frem til slutningen af i år.

På baggrund af evalueringerne skal den nationale model for patientansvarlige læger rulles ud til patienterne fra 2017.

I oplægget til Kræftplan IV har regeringen lanceret en målsætning om, at mindst 90 pct. af alle kræftpatienter skal opleve at have en patientansvarlig læge i 2020.

Regeringen vil desuden søge Folketingets opbakning til at afvikle den nuværende kontaktpersonordning, der blev indført i 2009.