Levetiden stiger markant på tværs af uddannelse og indkomst
Danskernes levetid er vokset markant de seneste årtier. Det viser en ny analyse fra Finansministeriet. I løbet af de seneste 20 år er levetiden for 60-årige mænd og kvinder steget med henholdsvis 4,2 år og 3,4 år.
Danskernes levetid er vokset markant de seneste årtier, og udviklingen ses på tværs af indkomstgrupper og uddannelsesbaggrunde. Det viser en ny analyse fra Finansministeriet.
I løbet af de seneste 20 år er levetiden for 60-årige mænd og kvinder steget med henholdsvis 4,2 år og 3,4 år. Kvinder har dog forsat en længere levetid end mænd.
Stigningen i levetid er sket både for lav- mellem- og højindkomstgrupper. For mænd har personer med relativ lav og høj indkomst omtrent oplevet samme stigning i restlevetiden. For kvinder har stigningen været størst for gruppen med relativ lav indkomst.
På samme måde har både ufaglærte, faglærte og personer med videregående uddannelser oplevet en stigning i levetid de seneste 10-15 år.
Udviklingen glæder finansminister Kristian Jensen:
”Det her er på alle måder en sejr for vores samfund og dets udvikling. Levetid er en knap ressource, som man ikke kan låne sig til, så når den stiger markant for danskere i alle dele af samfundet, er det i sandheden en glædelig nyhed,” siger han.
De seneste årtiers stigninger skubber samtidig til billedet af danskernes levetidsudvikling i forhold til udlandet. Efter en lang periode, hvor levetiden i Danmark er vokset mindre end i andre vesteuropæiske lande, er vi nu accelereret i forhold til flere af de lande, vi normalt sammenligner os med. Således har den danske middellevetid for 0-årige overhalet den tyske.
Selvom levetiden stiger for alle samfundsgrupper, så er der stadig stor forskel i levetiden for personer med henholdsvis lang og kort eller ingen uddannelse.
Derfor er der fortsat et behov for at have fokus på levetiden, og hvordan vi kan forbedre den, både i og uden for sundhedsvæsnet, mener fungerende sundhedsminister Karen Ellemann:
”Vi danskere lever stadig længere, og det er positivt, at flere af os kan se frem til at dele oplevelser med vores børn og børnebørn og måske til og med oldebørn. Men vi kan desværre samtidig se, at eksempelvis ufaglærte ikke lever lige så længe som dem med en videregående uddannelse. Det skal der gerne ændres på, og derfor er det eksempelvis vigtigt, at vi forsøger at give vores børn sunde vaner, og at sundhedsvæsnet tilbyder behandlinger, der er målrettet den enkelte."
Herunder kan du læse og downloade analysen