Nyhed

Ni procent ville ikke klare karakterkravet til gymnasiale uddannelser

Hvis de nye adgangsforudsætninger, der bliver en realitet i 2019, gjaldt fra sidste år, ville ni procent af gymnasieeleverne tilbage i 2016 ikke have tilstrækkeligt høje karakterer til at komme ind. Det viser en ny analyse fra Undervisningsministeriet.

I 2019 træder nye adgangskrav til de gymnasiale uddannelser i kraft. Det betyder, at de unge skal have et gennemsnit på mindst 5 i deres standpunktskarakterer i 8. og 9. klasse samt mindst 2 ved afgangsprøverne.

Med de nye krav opfylder 9 procent svarende til hver 11. nye gymnasieelev i 2016 ikke adgangsforudsætningerne i 2019. Det viser nye beregninger fra Undervisningsministeriet.

”Karakterer er en god indikator for elevers faglige niveau. Derfor ser jeg frem til, at det nye karakterkrav træder i kraft, så vi kan få løftet kvaliteten på de gymnasiale uddannelser. Adgangskravet ligger tilpas langt ude i fremtiden til, at eleverne i grundskolen har en fair chance for at indstille sig på den nye virkelighed. Jeg håber, eleverne vil benytte lejligheden til at give den en ekstra skalle i timerne,” siger undervisningsminister Merete Riisager.

Det er særligt tilgangen af hf-elever, der i 2016 hypotetisk set ville være udfordret af de nye krav.

22 procent af eleverne havde således ikke det nødvendige karaktergennemsnit. Samme tal var på stx 6 procent.

Analysen viser også, at der på regionalt plan er en lille forskel, idet 13 procent af 2016-tilgangen på Sjælland ikke vil kunne opfylde de kommende adgangsforudsætninger, men det kun gør sig gældende for 8 procent i Midtjylland. På kommuneniveau er spredningen noget større.

Læs mere om beregningerne her

Ny gymnasiereform

  • Gymnasiereformen implementeres fra skoleåret 2017/18.
  • Med reformen indføres der nye adgangsforudsætninger for at blive optaget på gymnasiet, hvilket bl.a. betyder ændringer i uddannelsesparathedsvurderingen og indførelsen af en afgangseksamen fra folkeskolen. Ændringerne i adgangsforudsætningerne træder i kraft for de elever, som går i 8. klasse i 2017/18. De nye adgangsforudsætninger vil derfor først gælde for de elever, som søger ind på en gymnasial uddannelse i 2019.
  • Regeringen vil udarbejde en årlig statusredegørelse om gymnasiereformen til Folketinget for at følge op på, om reformen lever op til de politiske intentioner.
  • I 2021 vil gymnasiereformen blive evalueret.