Nyhed
Her kan du læse Økonomisk Redegørelse og høre økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll kommentere redegørelsen.
Hele publikationen kan downloades nederst i artiklen.
Det går godt med dansk økonomi. Der er udsigt til, at væksten i 2017 bliver den højeste i mere end ti år. Beskæftigelsen er steget, og aldrig har så mange personer enten været i arbejde eller klar til at tage et arbejde. Men det er stadig en udfordring, at væksten i produktiviteten er lav. Det fremgår af regeringens prognose for dansk økonomi, Økonomisk Redegørelse august 2017, som økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll offentliggør i dag.
BNP er de seneste tre år vokset med i omegnen af 1,7 pct. Væksten er fortsat i år, og BNP ventes at vokse med 2 pct. i 2017 og 1,8 pct. i 2018.
Økonomisk Redegørelse indeholder regeringens prognose for dansk økonomi og vurdering af de offentlige finanser.
Økonomisk Redegørelse udkommer tre gange årligt.
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll siger:
”Dansk økonomi er i en ny fase. Ledigheden er lav, og beskæftigelsen vokser i et hastigt tempo. Det er utroligt glædeligt, at så mange flere har fået foden inden for på arbejdsmarkedet. Men den gode udvikling betyder også, at presset på økonomien tager til. Min ambition er at holde fast i den gode udvikling, og der er brug for, at vi fra politisk side fortsat understøtter holdbar vækst. Regeringens finanslovforslag, skatteudspil og en række erhvervs- og iværksætterinitiativer skal ses i det lys.”
Den gode udvikling i dansk økonomi kommer især til udtryk på arbejdsmarkedet. Siden 2013 er beskæftigelsen steget med 150.000 personer. Beskæftigelsesfremgangen ventes at fortsætte, så den samlede beskæftigelse ved udgangen af prognoseperioden ventes at nå op på knap 3 mio. personer. Beskæftigelsen vil derved være tæt på sit højeste niveau nogensinde.
Beskæftigelsesfremgangen understøttes af en historisk stor stigning i arbejdsstyrken, og arbejdsstyrken vurderes aktuelt at være på det højeste niveau nogensinde.
I Økonomisk Redegørelse kigges globaliseringens betydning for dansk økonomi efter i sømmene. Analysen viser, at dansk økonomi har hentet store økonomiske gevinster som følge af globaliseringen. Alene gevinsten ved, at Danmark handler mere med andre lande i dag, end vi gjorde i midten af 1980’erne, har øget BNP med 165 mia. kr. Det svarer til 29.000 kr. pr. dansker.
”Kigger vi fremad, er den store risiko mindre globalisering – ikke mere globalisering. Hvis vi ikke fortsætter med at gribe mulighederne i den globale økonomi, går vi glip af velstand. Danmark er allerede godt på vej, men vi kan blive endnu bedre til at høste globaliseringens gevinster. Det kan for eksempel ske gennem bedre vilkår for investeringer, og ved at understøtte, at virksomheder har adgang til udenlandsk arbejdskraft,” siger Simon Emil Ammitzbøll.
Her er hovedpunkterne
Herunder kan du læse og downloade Økønomisk Redegørelse