Nyhed
En skærpet strafzone vil betyde, at straffen for visse former for utryghedsskabende kriminalitet vil blive fordoblet.
Som en del af regeringens indsats mod parallelsamfund fremsætter Søren Pape Poulsen nu et lovforslag, der bl.a. vil give politiet mulighed for at udpege skærpede strafzoner. Forslaget om strafzone er en del af regeringens udspil ”Et Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030”.
Gennem årene er der set eksempler på, at kriminaliteten i afgrænsede geografiske områder – typisk belastede boligområder – i en periode er blusset op, så trygheden og sikkerheden for beboere og andre, der færdes i området, har lidt alvorlig skade. Politiets tryghedsundersøgelse fra 2017 viser også, at beboere i de af politiet udpegede særligt udsatte boligområder føler sig mindre trygge end resten af befolkningen.
For regeringen er det helt centralt, at samfundet kommer en opblussen af kriminalitet i belastede boligområder hurtigt til livs, fordi det kan sætte sit præg på området i meget lang tid og give området et dårligt ry. Derfor giver justitsministeren nu politiet mulighed for at indføre skærpede strafzoner. Dette værktøj kan bruges alle steder, hvor politiet vurderer, at betingelserne for at udpege en skærpet strafzone er opfyldt, og ikke kun i belastede boligområder. Straffen for visse former for utryghedsskabende kriminalitet begået inden for zonen vil blive fordoblet.
Justitsminister Søren Pape Poulsen:
”En skærpet strafzone vil ruste politiet bedre til situationer, hvor et område bliver hærget af en bølge af kriminalitet, der skaber utryghed. Vi har set eksempler på, at unge dominerer et boligområde med vold og trusler, hærværk eller afpresning, og det er helt uacceptabelt. Derfor giver vi nu politiet mulighed for at indføre en skærpet strafzone, så vi fremover hurtigt og effektivt kan få bragt den slags kriminalitet til ophør og genskab trygheden.”
Politiet kan udpege en skærpet strafzone, hvis der er et ekstraordinært kriminalitetsbillede i det pågældende område, som i væsentlig grad er egnet til at skabe utryghed for personer, der bor eller færdes i området, og udpegning af en skærpet strafzone vil være et egnet redskab til at genskabe trygheden i området.
En skærpet strafzone kan som udgangspunkt ikke opretholdes i længere end tre måneder, medmindre politiet vurderer, at der fortsat er et ekstraordinært kriminalitetsbillede i området.
Fakta: