Nyhed

Universitetsstuderende får mere fleksibilitet og frihed

Det bliver nemmere at veksle mellem studieliv og arbejdsliv, studere på deltid, og universiteterne får mulighed for at udbyde nye 1-årige akademiske overbygningsuddannelser.

Fra næste sommer får studerende flere og bedre muligheder for at gå ind og ud af universitetet og stifte bekendtskab med arbejdsmarkedet undervejs i uddannelsen. Alle Folketingets partier præsenterer i dag en aftale, der skal gøre universitetsuddannelserne mere fleksible.

For uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers er det afgørende med fleksible universitetsuddannelser, når vi uddanner til fremtidens arbejdsmarked:

"Det er rigtig godt, at de studerende nu får større fleksibilitet. Nogle har appetit på at prøve bacheloruddannelsen af på arbejdsmarkedet og blive klogere, mens de har et job. Det kan de nu. Og de kan være sikre på, at der er en plads på universitetet, hvis de vil tilbage til studierne og læse videre. Jeg har, siden jeg tiltrådte, været optaget af at give studerende flere muligheder og mere frihed. Med den her aftale bliver det en realitet", siger Tommy Ahlers.

Partierne er enige om, at de nuværende bacheloruddannelser og kandidatuddannelser fortsat skal være hovedvejen igennem universitetet. Men ikke alle behøver at gå den samme vej.

Aftalen indeholder blandt andet:

  • Bedre mulighed for at arbejde efter bacheloruddannelsen og for at vende tilbage til en kandidatuddannelse (retskravet forlænges til tre år)
  • Supplerende mulighed for 1-årige akademiske overbygningsuddannelser
  • Bedre mulighed for at studere på deltid (flere erhvervskandidatuddannelser).

Lovgivningen forventes at træde i kraft 1. juli 2019. Forlængelsen af retskravet vil gælde for bachelorstuderende, der afslutter deres uddannelse sommeren 2019.

Afskaffelse af 1,08-reglen

Partierne er også enige om at afskaffe 1,08-reglen, der giver ansøgere til de videregående uddannelser mulighed for at gange deres gennemsnit fra gymnasiet med 1,08, hvis de søger ind på en videregående uddannelse inden for to år efter afsluttet adgangsgivende eksamen. Reglen vil være afskaffet fra 2020.

"Vi skal skrue ned for jagten på karakterdecimaler. Optaget skal afspejle, hvor dygtig du er, ikke hvor hurtig du er", siger Tommy Ahlers.

Det siger politkerne: