Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Flourstoffer

Burgerpapir og pizzabakker skal ikke være giftige

Miljø- og Fødevareministeriet
Nærbillede af hambuger i burgerpapir
Der kan være farlige stoffer i blandt andet burgerpapir. Foto: Colourbox

Pap og papir til fødevarer kan være overfladebehandlet med de såkaldte fluorstoffer for at give overfladen en fedt- og vandafvisende effekt.

”Jeg vil ikke acceptere en risiko for, at de skadelige fluorstoffer vandrer fra indpakningen og over i vores mad. Disse stoffer udgør så stort et sundhedsmæssigt problem, at vi ikke længere kan vente på EU”, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Det er særligt emballage til burgere og andet fastfood, mad-, bage- og kagepapir, der på grund af kontakt til fede og våde fødevarer har brug for denne effekt. Heldigvis kan papir også gøres fedt- og vandafvisende uden brug af fluorstoffer.

Stofferne ophobed i mennesker og dyr
Problemet med fluorstofferne er, at de er meget svære at nedbryde i miljøet, og nogle af dem ophobes i mennesker og dyr. Derudover mistænkes mange af dem for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og skadelige for immunforsvaret.

Fødevarestyrelsen har længe frarådet anvendelsen af fluorstoffer i pap og papir til fødevarer, og dele af detailhandlen har frivilligt udfaset stofferne, men analyser viser, at der stadig kan være indhold af disse stoffer i produkterne. 

Forbuddet sendes i høring i dag og skal gælde, indtil der kommer EU-regulering af stofferne. 

Hvad bliver forbudt?
Forbuddet omfatter anvendelsen af alle organiske fluorerede forbindelser i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir. Det vil fortsat være muligt at anvende genbrugspap og -papir til fødevarer, men hvis der er et indhold af fluorstoffer i materialet, så skal det adskilles fra maden med en barriere, der sikrer, at der ikke vandrer fluorstoffer over i maden.

Forbuddet er sat i ekstern høring på høringsportalen. Fødevarestyrelsen forventer, at forbuddet vil træde i kraft til juli 2020.