Justitsministeren: Det kan ikke passe
Man skal ikke udsættes for vold og lægges for had bare, fordi man har en bestemt religion eller seksualitet, siger justitsministeren.
Seneste rapport om hadforbrydelser fra Rigspolitiet viser, at politiet i 2017 registrerede 446 sager om hadforbrydelser. Men det faktiske antal vurderes af Rigspolitiet til at være langt højere.
Justitsminister Søren Pape Poulsen vil derfor nu styrke indsatsen mod hadforbrydelser og skabe større klarhed over området.
Justitsministeriet skal finde frem til nye initiativer mod hadforbrydelser. I den forbindelse vil ministeren inddrage relevante organisationer og eksperter på området - herunder blandt andet LGBT Danmark, Det Jødiske Samfund og Institut for Menneskerettigheder.
Ministeren vil inden påske indkalde en række organisationer til et fælles møde for at høre nærmere om deres erfaringer og drøfte mulige tiltag på området.
Justitsministerens tre spor, som der skal fokuseres på
-
Offeret i fokus
Rigspolitiet vurderer, at det faktiske antal af hadforbrydelser er væsentlig større end det kan ses af anmeldelsestallene, da mange undlader at anmelde hadforbrydelser. Det er afgørende, at flere ofre anmelder hadforbrydelser.
Det skal derfor undersøges, hvordan man kan forbedre forholdene for ofre for hadforbrydelser, når de henvender sig til politiet. Der skal ses på, hvordan ofrene sikres bedre vejledning af politiet og organisationerne.
Samtidig skal der skabes større opmærksomhed i den brede befolkning om hadforbrydelser og alvoren heraf. Rigspolitiet vil derfor senere på året lave en oplysningskampagne om hadforbrydelser, der skal være med til at sprede kendskabet og få flere til at anmelde hadforbrydelser til politiet.
-
Bedre viden og afdækning
Der skal skabes et større vidensgrundlag om hadforbrydelser. Ministeren vil derfor blandt andet have undersøgt, hvilke erfaringer der er med forebyggelse og bekæmpelse af hadforbrydelser i udlandet.
Derudover vil ministeren have lovgivningen - herunder strafniveauet - evalueret.
-
Bekæmpelse af social kontrol
Organisationer på området har gjort ministeren opmærksom på, at der har været eksempler på negativ social kontrol i forhold til seksualitet og religiøse tilhørsforhold.
Der er derfor behov for at skabe mere klarhed over omfanget af den sociale kontrol og se på, om der i dag er de rette redskaber til at sætte ind mod problemet.