Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Undersøgelse

Svært at være åben på arbejdspladsen

Miljø- og Fødevareministeriet
To regnbuedefarvede plastickrus med sugerør
Foto: Gonzales Photo Helena Lundquist / Gonzales Photo / Ritzau Scanpix

En ny undersøgelse af homo-, biseksuelle og transpersoners trivsel på arbejdsmarkedet viser, at over en fjerdedel kun i nogen grad, i ringe grad eller slet ikke føler, at de kan være åbne om deres seksuelle orientering på deres arbejdsplads. Samtidig viser undersøgelsen, at manglende åbenhed på arbejdspladsen hænger sammen med markant forhøjet risiko for mistrivsel i form af depression og stressbelastning.

Derfor indleder ligestillingsministeren nu en dialog med arbejdsmarkedets parter.

Flertal er åbne om seksuel orientering
Undersøgelsen viser, at et flertal af homo-, biseksuelle og transpersoner er åbne om deres seksuelle orientering (69 pct.) og trives (78 pct.). Omvendt er der et betydeligt mindretal, der kun i nogen grad, i ringe grad eller slet ikke føler kan være åbne om deres seksuelle orientering (27 pct.), mens 8 pct. har oplevet diskrimination på grund af deres seksuelle orientering på deres arbejdsplads. Bøsser trives generelt bedst, mens transpersoner er en særligt udsat gruppe.

Faglærte og ufaglærte er den gruppe, der føler, det er sværest at være åbne på deres arbejdsplads. Generelt trives homo-, biseksuelle og transpersoner dårligere end den samlede danske befolkning. 

"Danmark skal være et samfund med plads til alle uanset køn, seksuel orientering og kønsidentitet. Og sådan skal det også være på de danske arbejdspladser. Heldigvis trives flertallet af homo-, biseksuelle og transpersoner på deres arbejdsplads, men vi er ikke i mål endnu. Vi skal have et arbejdsmarked, hvor alle er trygge ved at være åbne og ærlige om deres identitet, og hvor ingen behøver frygte omgivelsernes reaktioner, hvis de er åbne. Der skal være frihed til forskellighed", siger Mogens Jensen, minister for ligestilling.

En gruppe er særligt udsat
Undersøgelsen, som er foretaget af Als Research for Ligestillingsafdelingen, belyser LGBT-personers (lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner) trivsel og forhold på arbejdsmarkedet, fx graden af åbenhed om sin minoritetsidentitet, årsager til at være eller ikke at være åben og oplevelser med diskrimination. Den viser, at bøsser generelt trives bedre end både lesbiske og biseksuelle.

 

Læs mere hos Miljø- og Fødevareministeriet