Nyhed

12 forslag til at nedbringe stress

Det Nationale Stresspanel har afleveret en række bud på, hvor der kan sættes ind, så færre danskere oplever problemer med stress.

Klarere regler for digital tilgængelighed uden for almindelig arbejdstid, mere viden til ledere om mental sundhed og stress, et loft over antallet af meddelelser og forældrearrangementer i skolerne og mere støtte til fællesskaber, der støtter op om børn og unges ret til at være og ikke-præstere.

Det er nogle af de i alt 12 forslag, som Det Nationale Stresspanel i dag afleverer til regeringen som bud på, hvor der kan sættes ind, så færre danskere oplever problemer med stress.

Det Nationale Stresspanel blev nedsat i sommeren 2018. Panelet har haft til opgave at skabe debat og bevidsthed i befolkningen om de faktorer, der kan skabe stress, ligesom panelet har haft til opgave at pege på mulige tiltag, der kan være med til at reducere forekomsten af stress.

De 12 anbefalinger til handlinger fra Det Nationale Stresspanel

Handling 1: Luk Forældreintra/aflys Aula og sæt loft over antallet af forældrearrangementer pr. år. Plan B: ”2 om ugen, 2 om året”.

Handling 2: Skab arbejdspladser – og ledelseskulturer – der forventer utilgængelighed, har blik for balancen mellem ressourcer og krav og tilbyder træning af ledere i mental sundhed og stress.

Handling 3: Klæd børn og unge bedre på til at mestre livet.

Handling 4: Styrk den digitale folkesundhed.

Handling 5: Byg bro mellem ledige og frivilligt arbejde med henblik på at investere i den mentale sundhed og skabe kulturændring.

Handling 6: Oplys børn og unge om digital seksualitet og dennes lovgivning og beskyt børn under den seksuelle lavalder mod uønsket samt voksen digital seksualitet.

Handling 7: Indfør et øget og mere systematiseret fokus på overgangen til at være studerende, heriblandt at håndtere stressorer, skabe sunde studiefællesskaber og undgå fejl-frygt.

Handling 8: Kommuner opfordres til en koordineret indsats mellem medarbejder, arbejdsplads, læge og jobcenter for at forebygge og håndtere stress.

Handling 9: Opbyg og understøt fællesskaber, der støtter op om børn og unges ret til at være og ikke-præstere, parallelt med at generationsmøder styrkes.

Handling 10: Udarbejd faglig vejledning for praktiserende læger om forebyggende og tidlig behandling af stress i almen praksis.

Handling 11: Sæt småbørnenes trivsel i højsædet gennem en børnemiljølovgivning og markant reduktion af fotodokumentation af børn.

Handling 12: Opfordring til tech-industrien om at respektere menneskers biologiske, sociale og psykologiske behov.

Fakta

  • 25 pct. af danskerne oplevede i 2017 et højt stressniveau, hvilket er en stigning på 4 procentpoint siden 2010, hvor 21 pct. af danskerne oplevede et højt stressniveau.

  • Det høje stressniveaet er særligt bekymrende blandt de unge mellem 16-24, hvor ca. 41 pct. af kvinderne og ca. 23 pct. af mænd i 2017 oplevede et højt stressniveau i 2017. Det er en stigning fra 2013, hvor hhv. 33 pct. af kvinderne og 15,6 pct. af mændene mellem 16 – 24 år oplevede et højt stressniveau.

  • Det høje stressniveau er mere udtalt hos arbejdsløse og andre uden for arbejdsmarkedet, hvor hhv. 47 pct. og ca. 55 pct. oplevede et højt stressniveau, mens 19 pct. af danskerne i beskæftigelse oplevede et højt stressniveau.

Det siger ministrene