Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Ressortændringer

Nyt Indenrigs- og Boligministerium

Indenrigs- og Boligministeriet

Ved kongelig resolution af dags dato er indenrigsområdet, planområdet og sager vedrørende regional- og landdistrikter overført til boligminister Kaare Dybvad Bek, der fremover betegnes indenrigs- og boligminister. Samtidig oprettes et Indenrigs- og Boligministerium.

De nævnte ressortområder overføres fra det hidtidige Social- og Indenrigsministerium og fra Erhvervsministeriet. Indenrigs- og boligministeren vil endvidere fremover koordinere regeringens politik for et mere sammenhængende Danmark. Ministeren vil fortsat varetage boligområdet, der overføres til det nye Indenrigs- og Boligministerium fra det hidtidige Transport- og Boligministerium.

Formålet med etableringen af et nyt Indenrigs- og Boligministerium er at styrke grundlaget for et mere sammenhængende Danmark med balance mellem land og by.

Statsminister Mette Frederiksen udtaler:

”Danmark er ganske enkelt for lille et land til store forskelle. Ambitionen er, at det nye Indenrigs- og Boligministerium skal styrke og videreudvikle regeringens arbejde for et sammenhængende Danmark. Derfor samler vi nu ressortansvaret for en række afgørende indenrigspolitiske dagsordener i det nye ministerium.”

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek udtaler:

”Jeg er stolt over at få lov til at sætte rammerne for et nyt Indenrigs- og Boligministerium. Der er mange udfordringer i relation til at skabe et sammenhængende Danmark, men mulighederne er heldigvis endnu flere. Det er en vigtig dagsorden at sikre balance mellem land og by, og jeg ser frem til de nye og spændende opgaver, der følger med.”

Ved den kongelige resolution er det samtidig bestemt, at social- og indenrigsminister Astrid Krag fremover betegnes social- og ældreminister, da ansvaret for ældreområdet flyttes fra Sundheds- og Ældreministeriet. Samtidig vil det nye Social- og Ældreministerium fremover koordinere det videre arbejde omkring regeringens samarbejde med syv kommuner om velfærdsaftaler, der på en række velfærdsområder sætter indsatsen fri.

En sammenlægning af social- og ældreområdet vil styrke sammenhængen mellem de vigtige kommunale velfærdsområder. Ældreområdet udgør en vigtig prioritet for regeringen. Senest er der med Aftale om finansloven for 2021 prioriteret et betydeligt løft i kommunerne til at sikre højere faglighed og flere ansatte i ældreplejen. Flytning af ældreområdet fra Sundheds- og Ældreministeriet vil samtidig give mulighed for at fokusere indsatsen på håndteringen af COVID-19 på sundhedsområdet i endnu højere grad. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke betegnes fremover sundhedsminister.

Social- og Indenrigsministeriet skifter med ændringerne navn til Social- og Ældreministeriet, ligesom Sundheds- og Ældreministeriet skifter navn til Sundhedsministeriet. Samtidig skifter Transport- og Boligministeriet som følge af ændringerne navn til Transportministeriet.

For en nærmere beskrivelse af de enkelte ressortområder henvises til den kongelige resolution.