Nyhed

Danmark indgår som det første nordiske land en aftale om sikkerhedstilsagn til Ukraine

Udenrigsministeriet

Aftalen skal bidrage til det internationale arbejde med at sikre langsigtet støtte til Ukraine.

Danmarks støtte til Ukraine fremtidssikres nu, efter landene har indgået en tiårig aftale om sikkerhedstilsagn. Aftalen betyder, at den fremtidige militære og civile støtte rammesættes for de næste ti år i en bilateral politisk aftale. De danske sikkerhedstilsagn er baseret på Danmarks styrkepositioner inden for F-16 kampfly, genopbygning af Mykolaiv og reformarbejdet i Ukraine.

De nye sikkerhedstilsagn vil blive økonomisk understøttet af den danske Ukraine-fond, som i øjeblikket er finansieret frem til 2028. Ukraine-fonden beløber sig aktuelt på 69,1 mia. kr.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen siger:
Med Danmarks bidrag til de internationale sikkerhedstilsagn forpligter vi os politisk til at langtidssikre vores støtte til Ukraine. Vi sender det helt utvetydige signal, at Ukraine kan regne med Danmark nu, og så længe det er nødvendigt. Det er afgørende, at vi støtter Ukraine nu og på langt sigt, og det skal være tydeligt for alle, at Ukraine ikke står alene i deres forsvar mod Ruslands angrebskrig.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen siger:
Med aftalen om langsigtet militær støtte viser vi, at vi mener det, når vi siger, at vi fra dansk side vil stå bag Ukraines frihedskamp, så længe der er brug for det. Deres kamp er vores kamp, og vores støtte gør en reel og mærkbar forskel for ukrainerne. Sikkerhedstilsagnet drejer sig blandt andet om fortsat donation af militært materiel og træning, men det varsler også et langt tættere samarbejde mellem Danmark og Ukraine, som blandt andet involverer cyber- og efterretningssamarbejde.

Aftalen vil være med til at understøtte Ukraines evne til at forsvare landet mod den igangværende russiske angrebskrig. På længere sigt vil sikkerhedssamarbejdet være med til at afskrække fremtidige russiske angreb ved blandt andet at styrke den ukrainske samfundsrobusthed.

Tilsagnene bygger bro til Ukraines fremtidige EU og NATO medlemskab. Det sker blandt andet ved, at Ukraine også forpligter sig til at gennemføre de nødvendige reformer, der fremmer demokrati, anti-korruption og demokratisk kontrol med de væbnede styrker.

Sikkerhedstilsagnene indeholder også oprettelsen af en konsultationsmekanisme, som kan aktiveres i tilfælde af et fremtidigt russisk væbnet angreb mod Ukraine. I sådanne situationer vil gruppen af lande, der har indgået tilsvarende aftaler med Ukraine om sikkerhedstilsagn øjeblikkeligt drøfte passende modsvar.

Sikkerhedstilsagnene til Ukraine er et initiativ lanceret af G7-landene Canada, Frankrig, Italien, Japan, Storbritannien, Tyskland og USA. Initiativet støttes nu af i alt 32 lande og EU, herunder de nordiske lande. Indtil videre har Tyskland, Frankrig og Storbritannien offentliggjort nationale aftaler om sikkerhedstilsagn til Ukraine.

Læs nyheden på Udenrigsministeriets hjemmeside

Læs mere om donationspakke XV og erklæringen fra den internationale flyvevåben-koalition nedenfor: