Pressemeddelelse
Myndigheder, regioner og kommuner får i dag et nyt redskab til deres beredskabsplanlægning. Nationalt Risikobillede 2025 viser, at Danmark står over for det mest alvorlige risiko- og trusselsbillede i årtier. Minister opfordrer alle til at forholde sig til det nye trusselsbillede.
I dag kommer et nyt nationalt risikobillede. Og konklusionen er klar: Danmark står over for det mest alvorlige risiko- og trusselsbillede siden anden verdenskrig. Det er især den skærpede sikkerhedspolitiske situation i Europa samt vejrhændelser, som er både voldsommere og hyppigere end tidligere, som er væsentlige årsager til det skærpede risiko- og trusselsbillede.
Nationalt Risikobillede 2025 opsummerer de største samfundsmæssige risici inden for de kommende år, som det vurderes, at blandt andre statslige myndigheder, regioner og kommuner bør rette størst opmærksomhed på i deres beredskabsplanlægning. Nationalt Risikobillede 2025 vil også udgøre et godt redskab for eksempelvis private virksomheder.
Minister for Samfundssikkerhed og Beredskab Torsten Schack Pedersen siger:
”Det nye nationale risikobillede understreger, at vi skal tage de nødvendige skridt, så vi er godt forberedt. På tværs af staten er vi i fuld gang med at få set beredskabsplanlægningen efter i sømmene, så det matcher det trusselsbillede, vi står overfor. Men der skal også lyde en klar opfordring til kommuner og regioner om at tage bestik af det opdaterede Nationale Risikobillede, vi sender på gaden i dag. De bør få set på, om deres beredskabsplanlægning skal styrkes. Vores samfunds basale funktioner skal kunne fungere – også hvis der sker cyberangreb mod vores kritiske infrastruktur, strømafbrydelser eller oversvømmelser.”
Direktør for Styrelsen for Samfundssikkerhed Laila Reenberg siger:
”Med Nationalt Risikobillede 2025 har offentlige myndigheder og private virksomheder og alle andre nu et opdateret samlet grundlag for deres beredskabsplanlægning, som er udarbejdet med inddragelse af en lang række myndigheder og eksperter. Det er essentielt, at vi samarbejder på tværs for at kunne adressere dette komplekse og sammensatte risiko- og trusselsbillede. At sikre et robust Danmark, der er i stand til at håndtere fremtidens kriser, er en opgave, som vi kun kan løfte sammen.”
Risikobilledet kan blandt andet anvendes som et grundlag for civil beredskabsplanlægning, som inspiration til risiko- og sårbarhedsanalyser, som et udgangspunkt for øvelsesaktivitet.
Fakta om Nationalt Risikobillede:
Nationalt Risikobillede 2025 (NRB 2025) opsummerer de største samfundsmæssige risici inden for et mellemlangt sigte (ca. 5 år), som Styrelsen for Samfundssikkerhed vurderer, at der bør rettes størst beredskabsmæssig opmærksomhed mod de kommende år.
Det nationale risikobillede har til formål at skabe et grundlag for offentlige myndigheders beredskabsplanlægning ved at øge bevidstheden om risici. Risikobilledet vil også kunne an-vendes bredere, fx af private virksomheder.
Nationalt Risikobillede anvendes aktivt i myndigheder, organisationer og tværgående krisestyringsfora som planlægningsgrundlag og udgør dermed en væsentlig del af fundamentet for myndighedernes og krisestyrings-foras egne risikovurderinger, risiko- og sårbarhedsanalyser, øvelsesplanlægning mv.
NRB 25 udarbejdes af Styrelsen for Samfundssikkerhed i tæt samarbejde med en meget lang række af sektoransvarlige myndigheder og relevante forskningsinstitutioner.
Nationalt Risikobillede 2025 er den fjerde udgave af risikobilledet. Den seneste udgave blev offentliggjort i 2022.
I NRB 25 beskrives i alt 16 forskellige risici og trusler (”hændelsestyper”). Disse hændelsestyper omfatter både aktørdrevne og ikke-aktørdrevne trusler og risici, og spænder bl.a. over terrorhandlinger, cyberhændelser, smitsomme sygdomme og oversvømmelser fra havet. Et af dem er et nyt kapitel om energimangel.