Pressemeddelelse

Regeringen vil gøre op med ret og pligt for de allermest udsatte borgere

Med et nyt udspil til en værdighedsreform lægger regeringen op til et paradigmeskifte i socialpolitikken. De mest udsatte borgere skal fritages fra en række krav og sanktioner. Og i stedet mødes med mere omsorg og hjælp, der hvor de er.

Det danske velfærdssamfund er et af verdens bedste. Men vi lykkes ikke godt nok med at hjælpe de omtrent 12.000 borgere, der lever meget udsatte liv på kanten af samfundet.

Gruppen består af borgere, der lever hårde og kaotiske liv på gaden, er stærkt afhængige af stoffer eller alkohol og har alvorlig psykisk sygdom. Flere har en hård barndom med svigt og overgreb i bagagen og fortæller, at stofferne eller alkoholen er en slags medicin. Ofte har de begået kriminalitet for at skaffe penge til det næste fix og har en stor offentlig gæld.

De allermest udsatte borgere har brug for hjælp fra vores velfærdssamfund – men får det sjældent. Alt for mange ender som kastebold mellem forskellige offentlige myndigheder og løber spidsrod mod de mange krav, vi som samfund stiller, for at man kan få hjælp.

Regeringen vil derfor lave en værdighedsreform, der lægger op til et paradigmeskifte i socialpolitikken.

Regeringen vil med værdighedsreformen sikre, at man som socialt udsat:

  • Let skal kunne få den hjælp, man har brug for – i stedet for at møde en lukket dør. Derfor vil regeringen flere steder i landet etablere Gadens Huse og mobile udsatte-enheder, så hjælpen er samlet, mere tilgængelig, integreret, tværfaglig og helhedsorienteret – tæt på borgerne.
  • Skal kunne leve et værdigt liv med misbrug. Derfor skal de socialt allermest udsatte stofmisbrugere ikke få konfiskeret stoffer til eget forbrug, hvis besiddelsen af stoffer er udslag af en stærk afhængighed som følge af et længere og vedvarende misbrug.
  • Samtidig skal der være flere stofindtagelsesrum med længere åbningstider samt mere værdighed i behandlingen med lægeordineret heroin.
  • Skal møde færre krav og få bedre hjælp og rådgivning. Derfor har regeringen fjernet krav og sanktioner på beskæftigelsesområdet. Udvidet muligheden for at blive en del af arbejdsfællesskabet på egne præmisser. Og så vil regeringen give flere udsatte borgere mulighed for at kunne få eftergivet deres gæld til det offentlige, på trods af at de også har en større privat gæld.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen siger:

"Regeringen er klar til at tage et opgør med ret og pligt for de allermest socialt udsatte borgere. Som lever et liv så langt ude på kanten af samfundet, at de bliver klemt i systemet i dag. Faktisk modtager en del af dem slet ingen hjælp. Derfor er der behov for et paradigmeskifte. Vi lægger med værdighedsreformen op til en særlig samfundskontrakt for de allermest udsatte i samfundet. Hvor vi vil stille færre krav og idømme færre sanktioner. Række ud til dem med hjælp. Vi vil acceptere et skævt liv, men ikke et uværdigt liv."

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

"Mange stærkt afhængige stofmisbrugere lever et hårdt liv præget af utryghed og er i dag hensat til at tage deres stoffer på gader, i trappeopgange og i baggårde. Det er både uværdigt og fører til overdoser og dødsfald. Derfor sætter vi med værdighedsreformen penge af til, at der kan oprettes flere stofindtagelsesrum, hvor misbrugere kan tage deres medbragte stoffer i trygge og sikre rammer. For de allermest udsatte mennesker i vores samfund fortjener også et værdigt liv."

Ældreminister Mette Kierkgaard siger:

"Et velfærdssamfund skal måles på, hvordan vi hjælper de allermest udsatte - dem, som kæmper mod både psykisk sygdom, hjemløshed, afhængighed og en krop, der strejker. Det har vi ikke været gode nok til indtil nu, og det retter vi op på med værdighedsreformen. Det handler om, at det nu omsider skal være systemet, som møder de udsatte borgere, der hvor de er og ikke omvendt. Det skal være borgerne, der definerer deres gode liv og får hjælp til at opnå det."