Nyhed

Regeringen vil forenkle og skærpe sanktionsreglerne

Udspil med 20 initiativer, der forenkler og skærper sanktionsreglerne på kontanthjælpsområdet og styrker kontrollen med offentlige ydelser.

I Danmark har vi et velfærdssystem, der tilbyder et økonomisk sikkerhedsnet for borgere med brug for hjælp. Det er vigtigt, og det skal vi værne om. Men det svækker opbakningen og tilliden til vores velfærdssamfund, hvis vi oplever, at skattefinansierede velfærdsydelser udbetales til personer, som ikke har ret til dem.

Det er helt centralt, at borgere i det danske samfund får udbetalt den ydelse, de har ret til – hverken mere eller mindre. Og hvis personer ikke lever op til forpligtigel-sen om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, skal der hurtigt falde en sanktion.

Derfor vil regeringen gøre det enklere for kommunerne at sanktionere, når en borger ikke står til rådighed, og skabe et mere konsekvent sanktionssystem.

Samtidig vil regeringen arbejde for, at der bliver sat en stopper for personer, som misbruger systemet og snyder sig til ydelser, og der skal rettes op på, at der ikke bliver udbetalt ydelser på grund af fejl hos myndigheder eller borgere.

Det skal have mærkbare og synlige konsekvenser, hvis ledige i kontanthjælpssystemet siger nej til et jobtilbud eller ikke møder op til fx et aktiveringstilbud.

Regeringen fremlægger et udspil med 20 initiativer, der forenkler og skærper sanktionsreglerne og styrker kontrollen med offentlige ydelser.

"Vi har det grundprincip i Danmark, at vi hjælper folk, der står uden arbejde og i en periode ikke kan forsørge sig selv. Men vi kræver, at de til gengæld står til rå-dighed for det danske arbejdsmarked. Derfor vil regeringen gøre det enklere for kommunerne at sanktionere, når en borger ikke står til rådighed, og skabe et sank-tionssystem, der er mere konsekvent. Siger man nej til et jobtilbud, eller møder man simpelthen ikke op til et aktiveringstilbud eller en samtale med kommunen, så skal der hurtigt og konsekvent falde en sanktion," siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Udspillet indeholder i alt 20 initiativer, hvor 12 af dem er på sanktionsområdet. De resterende 8 forslag skal skabe mere og bedre kontrol med udbetaling af offentlige forsørgelsesydelser.

Se de 20 initiativer her:

Mere effektive og konsekvente sanktioner på kontanthjælpsområdet (12 initiativer)

Regeringen vil forenkle sanktionsreglerne, så kommunerne får lettere ved at administrere reglerne og begår færre fejl. Det vil også styrke borgernes retssikkerhed, og gøre det lettere for borgerne at forstå reglerne og konsekvenserne af ikke at stå til rådighed. Samtidig vil regeringen skærpe reglerne og på den måde understøtte, at borgerne reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet eller en indsats, der kan bringe dem tættere på. Forslagene berører ydelsesmodtagere i kontanthjælpssystemet: Kontanthjælpsmodtagere, uddannelseshjælpsmodtagere og integrationsydelsesmodtagere.

Styrket kontrol med offentlige ydelser (8 initiativer)

Regeringen vil skabe mere og bedre kontrol med udbetaling af offentlige forsørgelsesydelser, der skal forhindre misbrug og fejludbetalinger.

Fakta om sanktioner

Manglende opfyldelse af rådighed sanktioneres i dag med enten periodesanktioner, punkt-sanktioner eller ophørssanktioner:

  • Periodesanktioner giver et fradrag i hjælpen (dagssats), når en forseelse løber over tid. Det gælder fx, hvis borgeren udebliver fra tilbud eller samtaler, og indtil vedkommende igen kontakter jobcentret.
  • Punktsanktioner gives som nedsættelse af hjælpen med et fast beløb (tre dagssatser) i de tilfælde, hvor en forseelse ikke løber over tid, fx hvis borgeren uden rimelig grund afviser tilbud om arbejde.
  • Ophørssanktioner gives ved afslag på tilbud eller i form af en skærpet rådighedssanktion, hvis personen flere gange ikke har opfyldt sin rådighedsforpligtelse. Der kan igen gives hjælp, når personen opfylder sin rådighedsforpligtelse.